Even wat anders dan normaal! In dit blog gaan we het even hebben over hoe de golven ontstaan en hoe wij er zo soepel over heen kunnen gaan met een surfboard. Waarom er af en toe hele hoge gevaarlijke golven ontstaan. Waarom er soms bijna geen golven te zien zijn in de zee. Lees zeker verder om hier achter te komen!

 

Wat zijn golven?

Een golf is een zich ruimtelijk voortplantende verandering of trilling van een plaats- en tijdsafhankelijke fysische grootheid.

 

Hoe ontstaan golven?

Golven vormen zich door de wind en de deining (het weglopen van de golven). De golfhoogte is de afstand tussen de top van de golf en het dal. Hoe hoog een golf is hangt af van de sterkte van de wind. Toch zijn er ook meerder dingen van belang zoals de duur van een storm en de diepte van het water. De hoogste golf ooit was 24,4 meter hoog.

Golven kunnen dus extreem hoog worden en dat komt door het windveld van een noordwesterstorm. Als deze richting de golven gaat van de Noordzee, kunnen de golven extreem hoog worden.

Niet alleen helpen de wind en de dieptes van de zee mee maar ook het verschil in temperatuur. Dit verschil is tussen de lucht en het water.

Nog even terugkomend op de hoogste golf. De surfers Joao Guedes en Nic von Rupp hebben deze golf gesurfd. Deze golf was de reden dat ze naar Portugal zijn gekomen. Dus als je een hoge golf wil pakken, moet je daar naartoe gaan.

 

Types golven

Er zijn drie verschillende soorten golven (swell):

  • Groundswell: Dit is de grootste en krachtigste
  • Windswell: Deze ontstaat door hevige wind vanuit de kust op korte afstand
  • Orkanen: Dit zijn tropische stormen die in bepaalde seizoenen voorkomen. Het zijn eigenlijk tropische stormen waar je niet in terecht wil komen.

 

De rol van de wind

Zonder de winder zijn er ook vaak geen golven. Maar er zijn dus verschillende soorten winden die verschillende golven maken.

  • Off-shore wind: wanneer de wind vanuit het land richting de oceaan blaast, wordt er in feite tegen de richting van de golven in geblazen.
  • On-shore wind: de wind blaast vanuit de oceaan richting het strand. Hierdoor worden de golven platgeslagen en ontstaan er rommelige condities.
  • Cross-shore wind: hierbij blaast de wind langs het strand. Deze stroming ontstaat wanneer de wind evenwijdig aan de kust waait.

 

Gemaakte golven in een golfslagbad

Je kan niet alleen surfen op de golven van de zee maar er bestaan ook golfslagbaden waar je in kan surfen. Maar hoe zijn deze golven dan gemaakt? Net zoals bij de zee gebruiken ze hier natuurlijk water maar ook flink veel lucht. Achter de muren van een golfslagbad zitten verschillende kamers die het aansturen. Met grote ventilatoren wordt er lucht in die kamers geblazen. Door de lucht wordt het water omlaag gedrukt. Vervolgens loopt het water via de roosters van de kamers weer terug. De hoeveelheid golven en de grootte ligt aan de kleppen van de kamer. Hoe lang ze open blijven en of welke momenten ze open gaan.