Ben jij van plan om voor de eerste keer op een surfvakantie te gaan? Maar je kan eigenlijk nog helemaal niet surfen… Leren surfen kan natuurlijk maar op een manier en dat is door het te doen. Misschien is een surfleraar die je hierbij helpt ook wel handig. Toch zijn er een paar technieken die je er goed bij kunnen helpen.

Wat is Golfsurfen?

Golfsurfen is de eerste vorm van surfen. Het is eeuwen geleden ontstaan. De sporten zoals kitesurfen, windsurfen, skateboarden en snowboarden zijn hieruit ontstaan. Golfsurfen is niet alleen een moeilijke sport en een grote uitdaging, het is ook een geweldige sport om te leren en het geeft een gevoel van vrijheid. Het doel van Golfsurfen? Een ongebroken golf te pakken, de golf zo te surfen dat je voor het witte water van de gebroken golf blijft.

De stappen om te leren surfen

Stap 1: Kies voor het juiste surfboard. Meestal als je bij een surfschool om een surfboard vraagt krijg je waarschijnlijk een groot surfboard wat gemaakt is voor beginners en waar je het gemakkelijk op kan leren.

Stap 2: De positie op je surfboard. Dit is een belangrijk aspect om goed in het water te kunnen blijven liggen op je board. Je zorgt er altijd voor dat je voeten aan de tail van het board uitsteken in het water. Hierdoor blijft de neus van je board uit het water. Er is een belangrijke regel bij het surfen, houd je board niet tussen jou en de golven. Je board kan zo in je gezicht geslagen worden en dat is zeer pijnlijk.

Stap 3: Pedellen. Tijdens een surfles zal je op het strand leren pedellen. Hierbij geld dat je de borscrawl techniek aanhoudt. Je gaat namelijk niet sneller als je met beiden armen tegelijk gaat pedellen.

Stap 4: Op je board staan en Balans houden. Het is makkelijker dan je denkt. Je staat al heel je leven op maar nu moet het op een plankje in het water. Lig op je borst, je hoofd omhoog en naar achter naar de golven kijkend. Zodra je voelt dat de golf je board meeneemt zet je je handen naast je schouders en push je jezelf op. vervolgens zet je je voorste voet en de achterste voet op je board. Zorg ervoor dat je voeten in het midden van het board staan en zorg ervoor dat je je balans houdt. Je kan nu rustig omhoog komen en je tijd nemen, blijf laag en houd gebogen knieen!

Stap 5: Warming up & cooling down. Altijd voor het surfen ga je je spieren opwarmen om verrekkingen te voorkomen in je spieren. Ook na het surfen zorg je ervoor dat je je spieren even tot rust laat komen en je even gaat rekken en strekken.

Veel succes met het surfen! Geniet ervan.